Olej pichtowy (Oleum Pini Sibericum) to produkt naturalny o szerokim zastosowaniu we wspomaganiu leczenia wielu chorób, a także w kosmetyce. Jego wyjątkowo bogaty skład jest wykorzystywany w terapii schorzeń układu oddechowego, kuracjach przeciwzmarszczkowych oraz w pielęgnacji skóry z problemem trądzikowym.

Pochodzący głównie z ekologicznie czystych terenów Dalekiego wschodu (Mongolia, Syberia, Chiny) olej pichtowy pozyskiwany jest z jodły białej inaczej nazywaną jodłą białokorową lub syberyjską. Cały eliksir ukryty jest w igłach sosny, a konkretnie w jej młodych pędach, które zawierają zdecydowanie więcej olejków eterycznych od świerku, sosny czy modrzewiu.



Właściwości oleju pichtowego



Olejek pichtowy zawiera w swoim składzie naturalne substancje o szerokim i precyzyjnym spektrum działania. Oprócz swojej roli pielęgnacyjnej idealnie sprawdza się jako naturalne lekarstwo wspomagające leczenie i wzmacniające odporność. Z powodzeniem stosowany jest także w aromaterapii.

W olejku z jodły syberyjskiej znajdują się:

  • fitocyty działające antywirusowo, bakteriobójczo i przeciwgrzybicznie. Te substancje organiczne są naturalnym antybiotykiem silnie wzmacniającym układ odpornościowy i krwionośny. Ponadto fitocyty z olejku pichtowego łagodzą stany zapalne

  • terpeny, czyli związki roślinne o działaniu wykrztuśnym i odkażającym;wywołującym lepsze ukrwienie skóry;

  • kamfora znana z właściwości rozgrzewających, poprawiających ukrwienie skóry, pobudzających centralny system nerwowy i stabilizujących ciśnienie. Literatura medyczna wskazuje, że kamfora działa przeciwgrzybicznie oraz przeciwbakteryjnie.

  • Olejek jodłowy o działaniu antyseptycznym, przeciwbólowym, wykrztuśnym, antywirusowym, bakterio- i grzybobójczym. Skutecznie podnosi odporność organizmu, stymuluje metabolizm, a także przyspiesza procesy leczenia.

  • Alfa-pinen udrażnia drogi oddechowe i działa wykrztuśnie

  • kadinen i bisabolen mają właściwości przeciwzapalne.



Jak stosować olej pichtowy ?



Działanie i właściwości oleju pichtowego są naprawdę szerokie. Nie bez powodu jest on nazywany doskonałym serum młodości, witalności i zdrowia. Od wieków stosuje się go w pomocniczym leczeniu różnego rodzaju grzybic, a w szczególności grzybicy skóry, paznokci, przełyku i płuc. Jest nieoceniony w przypadku silnego kataru i zapaleniu górnych dróg oddechowych.

Olej pichtowy na zatoki można stosować w przypadku nawet ostrych stanów zapalnych w postaci inhalacji lub preparatu do nacierania skroni. Oprócz szybkiego odblokowania dróg oddechowych przeciwdziała obrzękom, a także wykazuje działanie przeciwbólowe i kojące. Samodzielnie nadaje się doskonale do przygotowania oczyszczających inhalacji oraz kąpieli rozgrzewających przy przeziębieniu. Połączony z ciepłą wodą uwalnia wszystkie swoje właściwości, lecząc i pielęgnując.

Stosując olejek pichtowy na twarz, sięga się po efekt odmłodzenia i zatrzymanie procesów starzenia. Olejek z sosny syberyjskiej skutecznie zwalcza wolne rodniki, a za sprawą swoich właściwości przeciwzapalnych i bakteriobójczych staje się naturalnym preparatem w walce z trądzikiem, zaskórniakami i innego rodzaju niedoskonałościami. Przeciwdziała zapaleniom, stąd też może być stosowany do leczenia trudno gojących się ran, oparzeń, łuszczycy i liszajów.

Szybko łagodzi pieczenie i świąd, a ponadto doskonale oczyszcza skórę. Olejek pichtowy na zaskórniki można stosować w połączeniu z innymi naturalnymi olejkami, które nie wykazują właściwości przeciwzapalnych. Połączenie kilku kropel olejku pichtowego z innym wystarcza do skutecznego oczyszczenia skóry. Jeśli problematycznym obszarem jest skóra głowy można 2-3 razy w tygodniu dodać do szamponu kilka kropli (max.4) olejku – ten zabieg zatrzyma wypadanie i przetłuszczanie włosów oraz upora się z łupieżem.

Warto dodać, że olej pichtowy łączy się także z olejami spożywczymi, dzięki czemu może być stosowany także w suplementacji dietą. Ma wodnistą konsystencję i jednocześnie bardzo intensywny zapach, który odpręża i koi. Sięgając po olejek pichtowy, należy zapewnić mu optymalne warunki przechowywania. W chwili kontaktu z promieniami słonecznymi i powietrzem ulega on bowiem szybkiemu utlenianiu, dlatego należy przechowywać go w ciemnym i chłodnym miejscu, w szklanej, szczelnie zamkniętej butelce.