Gingko biloba - drzewo o niezwykłych właściwościach

Nazywane reliktem przeszłości drzewo o polskiej nazwie miłorząb japoński właściwie pochodzi z Chin, gdzie medycyna od wieków wykorzystywała jego właściwości. Warto wiedzieć, że drzewo to występuje również pod innymi nazwami, np. miłorząb dwudzielny, miłorząb dwuklapowy, natomiast w ojczyźnie swego pochodzenia określany jest mianem srebrnego owocu, czyli yinxing-guo. Roślina ta wykazuje bardzo dużą odporność na zanieczyszczenia, wszelkiego rodzaju szkodniki czy choroby, co zapewniło mu długowieczność - drzewo to liczy ponad 150 mln lat! Ta niezwykła odporność miłorzębu japońskiego to zasługa bogactwu substancji bioaktywnych, których w wyciągu z tej rośliny znajdziemy ponad 60 w postaci flawonoidów, biflawonów, hydroksykwasów, steroidów, terpenów i wielu innych.

Miłorząb japoński - zastosowanie w przeciwdziałaniu procesom starzenia

Ginkgo biloba wykazuje właściwości przeciwutleniające zapobiegając w ten sposób powstawaniu wolnych rodników w naszym organizmie. Warto również podkreślić, że miłorząb korzystnie wpływa na sprawność umysłową osób starszych, zapobiegając w ten sposób demencji, kłopotom z pamięcią i otępieniu.

Miłorząb japoński polecany jest także w przypadku Alzheimera. Dzięki zawartym w miłorzębie składnikom aktywnym stosowanie miłorzębu przeciwdziała uszkadzaniu komórek nerwowych.

Ponadto miłorząb japoński jest niezastąpiony dla naszej skóry opóźniając jej procesy starzenia. Zawartość flawonoidów oraz terpenów zapewnia silne właściwości antyoksydacyjne, chroniąc przed szkodliwym działaniem promieniu UV. Ponadto substancje zawarte w miłorzębie zwiększają syntezę cennego dla naszej skóry kolagenu, poprawiając jej jędrność i elastyczność, a także działając przeciwzmarszczkowo.


Miłorząb na potencję

Jedną z właściwości ginkgo biloba jest pozytywny wpływ na potencję. Dzięki temu, że miłorząb poprawia ukrwienie tkanki erekcyjnej, zalecany jest osobom, które mają problemy z osiągnięciem wzwodu.


Miłorząb na PMS i menopauzę

Wyciąg z miłorzębu zalecany jest kobietom, które cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego, gdyż zapobiega on zbytniej bolesności i tkliwości piersi pod wpływem zastoju krwi, a także korzystnie wpływa na nastrój. Z kolei kobietom przechodzącym menopauzę miłorząb polecany jest ze względu na to, iż zapobiega zwyrodnieniu tkanki nerwowej, a także łagodzi inne objawy jak zawroty głowy, zaburzenia równowagi czy zmienne nastroje.

Miłorząb japoński na cholesterol i choroby układu krążenia


Ważną cechą miłorzębu japońskiego jest jego korzystny wpływ na funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Miłorząb pomaga normalizować krążenie oraz zwiększa napięcie naczyń krwionośnych. To z kolei sprawia, że wyciąg z miłorzębu przyczynia się do zmniejszenia ryzyka udaru mózgu i jednocześnie reguluje poziom cholesterolu.

Miłorząb na cellulit i skórę naczynkową

Wyciąg z miłorzębu powszechnie stosowany jest w kosmetykach jako składnik kremów i balsamów na cellulit. Zawarte w ginkgo biloba flawonoidy pobudzają krążenie krwi, a to kolei ułatwia rozkład tłuszczów.

Miłorząb zalecany jest także osobom borykającym się ze skórą naczynkową, gdyż wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiegając powstawaniu “pajączków”.

Polecamy artykuł: Domowe sposoby na cellulit - zabiegi kosmetyczne

Przeciwwskazania do stosowania preparatów z ginkgo biloba

Warto jednak pamiętać, iż mimo szerokich właściwości prozdrowotnych miłorzębu japońskiego istnieją pewne przeciwwskazania do jego stosowania. Są to następujące przypadki:

  • ciąża i karmienie piersią,

  • zaburzenia krzepnięcia krwi i zażywanie leków przeciwzakrzepowych,

  • stosowanie leków przeciwdrgawkowych,

  • zabiegi chirurgiczne

Jak stosować wyciąg z miłorzębu japońskiego

Miłorząb japoński można stosować w formie naparu z suszu.  W tym celu należy zalać wrzącą wodą łyżkę suszonych liści miłorzębu, odstawić na 30 minut i po przecedzeniu wypić (2 razy dziennie szklankę naparu).

Liście miłorzębu możemy również dodawać do innych mieszanek, na przykład do yerba mate czy w postaci napoju na bazie zaparzonych liści z dodatkiem miodu i cytryny.

Miłorząb japoński w postaci kapsułek spożywa się zwykle raz dziennie.