Okres świąteczny to nie lada wyzwanie dla naszych żołądków. Jedzenie do syta, dostarczanie organizmowi nadliczbowych kalorii czy obciążanie układu trawiennego tłustymi i ciężkostrawnymi potrawami może skończyć się nieprzyjemnymi dolegliwościami. Jak poradzić sobie z niestrawnością oraz innymi skutkami przejedzenia?

Domowe sposoby na niestrawność

Niestrawność żołądka jest zespołem nieprzyjemnych dolegliwości będących konsekwencją przejedzenia. Do charakterystycznych objawów niestrawności zaliczyć można:

  • uczucie pełności w brzuchu,

  • nudności, a nawet wymioty,

  • wzdęcia i gazy,

  • ból w nadbrzuszu,

  • zgaga,

  • odbijanie,

  • biegunka.

Jak więc poradzić sobie z tymi uciążliwymi dolegliwościami?

Oto sprawdzone sposoby na niestrawność:

  1. Ocet jabłkowy - wypicie rozcieńczonego octu jabłkowego (1 łyżka octu jabłkowego na szklankę wody) 15 minut przed posiłkiem pozwoli uniknąć niestrawności, ale również możemy pić taki napój między posiłkami, co zminimalizuje ryzyko wystąpienia dolegliwości. W przypadku, gdy męczy nas niestrawność, pijemy miksturę powoli i małymi łykami.

  2. Soda oczyszczona -  pomaga przy takich dolegliwościach jak: zgaga, nudności, wzdęcia, nadmierna kwasowość w żołądku. Łyżeczkę sody oczyszczonej (z dodatkiem odrobiny soku z cytryny) rozpuszczamy w szklance ciepłej wody i powoli wypijamy. Metoda ta nie jest wskazana dla osób na diecie niskosodowej.

  3. Imbir - korzeń imbiru doskonale pomaga na niestrawność oraz mdłości. Wystarczy utrzeć lub posiekać kawałek świeżego korzenia imbiru, zalać wrzątkiem i zaparzyć pod przykryciem około 10 minut, a następnie wypić napój.

  4. Nasiona kopru włoskiego lub kminku - zawarte w nich olejki eteryczne wpływają łagodząco na skurcze jelit. Należy żuć kilka nasion między posiłkami lub pić przygotowany z nich napar (po pół łyżeczki nasion zalać wrzątkiem i zaparzać około 3 minuty).

  5. Sok z ziemniaka - wyciśnięty z surowego ziemniaka sok przynosi ulgę w kolkach gazowych, niestrawności, zgagi i w innych schorzeniach układu pokarmowego. W przypadku wystąpienia niestrawności zaleca się wypić przed posiłkiem około 2 łyżeczki soku z surowego ziemniaka.

Zioła na przejedzenie

Bezdyskusyjnie zioła i mieszanki ziołowe to najlepszy sprzymierzeniec w walce z dolegliwościami związanymi z niestrawnością. Zioła, które szybko przynoszą ukojenie to:

  • Mięta pieprzowa - pobudza wydzielanie soku trawiennego, zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit oraz dróg żółciowych, działa wiatropędnie, a także łagodzi bóle jelitowe. Napar z suszonych lub świeżych liści mięty (bądź w postaci herbat w torebkach) należy pić między posiłkami.

  • Rumianek pospolity - działa rozkurczająco na mięśnie gładkie. W przypadku wystąpienia niestrawności zaleca się pić herbatkę z rumianku 3 razy dziennie. między posiłkami.

  • Cząber - pomaga uporać się z biegunką, mdłościami, wzdęciami. Cząber można dodawać do potraw w formie przyprawy lub pić w postaci naparu.

  • Estragon - stosowany w przypadku niestrawności jako przyprawa do potraw oraz w formie naparu ze świeżych liści.

  • Majeranek - przynosi ulgę w dolegliwościach żołądkowych takich jak wzdęcia, zaparcia, biegunki, niestrawność.  Podobnie jak w przypadku cząbru oraz estragonu, można go stosować do przyprawiania dań ciężkostrawnych oraz wypijać w formie naparu.


Co jest dobre na zgagę

Jedną z częstych i wyjątkowo nieprzyjemnych dolegliwości będących konsekwencją świątecznego ucztowania jest zgaga. Palące uczucie w przełyku, nadbrzuszu i żołądku, kwaśne odbijanie i cofanie treści żołądkowej  powoduje duże cierpienie, dlatego warto od razu po wystąpieniu zgagi podjąć odpowiednie kroki, aby zminimalizować te objawy.


Oto skuteczne,
domowe sposoby na zgagę:

1) Wyeliminowanie kawy oraz alkoholu - napoje te nie tylko są częstym powodem wystąpienia zgagi, ale również zaostrzają jej objawy.

2) Ograniczenie spożycia słodyczy - zwłaszcza tych zawierających tłuszcze trans, które trawione są dłużej, przez co powodują wydzielanie większych ilości kwasów żołądkowych.

3) Wyeliminowanie smażonych, tłustych potraw - są one ciężkostrawne, a więc wzmagają produkowanie soków żołądkowych.

4) Picie ziołowych naparów i herbatek - w przypadku zgagi, około 30 minut przed posiłkiem lub między posiłkami (lecz nie w trakcie oraz bezpośrednio po posiłku) warto sięgać po herbatki z dodatkiem świeżego, posiekanego korzenia imbiru lub naparu z 2 łyżeczek kminku. Warto również sięgać po herbatkę z kopru włoskiego lub anyżu.

5) Soda oczyszczona w towarzystwie - podobnie jak w przypadku niestrawności oraz innych dolegliwości żołądkowych, tak i przy zgadze soda oczyszczona daje ukojenie. Wystarczy rozpuścić jedną łyżeczkę sody w szklance ciepłej wody, wypić miksturę, a następnie wypić trochę mleka i zjeść kilka migdałów, które mają działanie alkalizujące.


A jakie są Wasze sposoby na niestrawność i zgagę?