Właściwości witaminy C

Na początek warto wspomnieć, iż witamina C bierze udział w wielu procesach, które nieustannie zachodzą w naszym organizmie, w tym także w procesie wydzielania hormonów, np. w gruczołach płciowych. Ponadto witamina C jest niezbędna do aktywacji kwasu foliowego, prawidłowego wchłaniania wapnia oraz transportu żelaza we krwi, a także chroni inne witaminy przed utlenianiem. Należy również pamiętać, iż witamina C hamuje tworzenie związków rakotwórczych - nitrozoamin.

Wśród właściwości witaminy C należy wymienić:

  • przyspieszenie gojenia się ran oraz zrastania się kości

  • wspomaganie prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego

  • uczestnictwo w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych

  • wychwytywanie wolnych rodników

  • współuczestnictwo w produkcji kolagenu

  • usprawnianie pracy serca i układu krwionośnego

  • zmniejszenie obfitości krwotoków



Źródła witaminy C - produkty bogate w witaminę C

Naturalną witaminę C możemy znaleźć w wielu produktach spożywczych, dlatego odpowiednio zbilansowana dieta uwzględniająca poszczególne składniki może w pełni zaspokoić na nią zapotrzebowanie. Warto pamiętać, że zgodnie z normami żywienia dla ludności polskiej dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dla mężczyzn wynosi 90mg, a dla kobiet - 75mg.

Poniżej prezentujemy listę produktów bogatych w naturalną  witaminę C z informacją, w jakim stopniu 100g danego produktu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie (d.z.) zarówno mężczyzn (M), jak i kobiet (K).

Sprawdź, gdzie jest najwięcej witaminy C

Roślinne źródła witaminy C

  1. Acerola - zawiera 1 677,6mg witaminy C= 18640% d.z. M i 22368% d.z. K

  2. Dzika róża - zawiera 426mg witaminy C = 474% d.z. M i 568% d.z. K

  3. Rokitnik - zawiera 400 mg witaminy C = 444% d.z. M i 533% d.z. K

  4. Papryka chili  - zawiera 244mg witaminy C=271% d.z. M i 325% d.z. K

  5. Dereń (owoc) - zawiera 200mg witaminy C= 222% d.z. M i 267% d.z. K

  6. Czerwona papryka - zawiera 128mg witaminy C = 213% d.z. 170% d.z. K

  7. Żółta papryka - zawiera 183mg witaminy C = 203% d.z.M i 244% d.z. K

  8. Czarna porzeczka - zawiera 181mg witaminy C = 201% d.z.M i 241% d.z. K

  9. Natka pietruszki - zawiera 133mg witaminy C =  148% d.z. M i 177% d.z. K

  10. Jarmuż - zawiera 120mg witaminy C = 133% d.z.M i 160% d.z.K

  11. Chrzan - zawiera 114mg witaminy C= 127% d.z. M i 152% d.z. K

  12. Brukselka - zawiera 94mg witaminy C= 104% d.z. M i 125%d.z. K

  13. Kiwi - zawiera 92,7mg witaminy C = 103% d.z. M i  123,6% d.z. K

  14. Berberys (owoc) - zawiera 90mg witaminy C= 100% d.z. M i 120% d.z. K

  15. Brokuły - zawierają 89,2 mg witaminy C =99% d.z. M i 119% d.z. K

  16. Koperek zielony - zawiera 75mg witaminy C= 84% d.z. M i 100% d.z. K

  17. Kalafior - zawiera 69mg witaminy C= 77% d.z. M i 92% d.z. K

  18. Szpinak - zawiera 64mg witaminy C= 71% d.z. M i 85% d.z. K

  19. Papaja - zawiera 61,8mg j witaminy C =68,6% d.z.M i 82% d.z. K

  20. Pomelo - zawiera 61mg witaminy C= 68% d.z. M i 81% d.z. K

  21. Poziomka - zawiera 60mg witaminy C= 67% d.z. M i 80% d.z. K

  22. Truskawki - zawierają  58,8mg witaminy C =65% d.z. M i 78% d.z. K

  23. Czerwona kapusta - zawiera 54mg witaminy C= 60% d.z. M i 72% d.z. K

  24. Pomarańcza - zawiera 53,2mg witaminy C = 59% d.z.M i 78% d.z. K

  25. Cytryna - zawiera 53 mg witaminy C = 59% d.z. M i 70% d.z. K

  26. Biała kapusta - zawiera 48 mg witaminy C= 53% d.z. M i 64% d.z. K

  27. Grejpfrut - zawiera  33,3 mg witaminy C = 37% d.z.M i 44% d.z. K

  28. Mandarynki - zawierają 30,8mg witaminy C= 34% d.z. M i 41% d.z. K

  29. Pomidory - zawierają 23mg witaminy C= 26% d.z. M i 30% d.z. K

  30. Kiszona kapusta - zawiera 16mg witaminy C= 17% d.z. M i 21% d.z.K

  31. Żurawina - zawiera 13,3mg witaminy C= 14,7% d.z. M i 17,8% d.z. K

  32. Wiśnie - zawierają 10mg witaminy C= 11% d.z. M i 13% d.z. K

  33. Jabłka - zawierają 9mg witaminy C= 10% d.z. M i 12% d.z. K

  34. Cebula - zawiera 6mg witaminy C= 7% d.z. M i 8% d.z. K

  35. Kiszone ogórki - zawierają 4mg witaminy C= 4,4% d.z. M i 5,3% d.z. K




Zwierzęce źródła witaminy C

  1. Wątróbka cielęca - zawiera 36mg witaminy C= 40% d.z. M i 48% d.z. K

  2. Wątróbka wołowa - zawiera 31mg witaminy C=35% d.z. M i 41% d.z. K

  3. Ostrygi - zawierają 30mg witaminy C=34% d.z. M i 40% d.z. K

  4. Ikra dorsza - zawiera 26mg witaminy C= 29% d.z. M i 35% d.z. K

  5. Wątróbka wieprzowa - zawiera  23mg witaminy C= 26% d.z. M i 30% d.z. K

  6. Wątróbka z kurczaka - zawiera 13mg witaminy C=14% d.z. M i 17% d.z. K



Warto pamiętać, iż powyższe wartości są szacunkowe, a poszczególne produkty danego rodzaju mogą mieć różną zawartość witaminy C w zależności od swojego pochodzenia, warunków uprawy czy poziomu przetworzenia. Z tego względu w dostępnych źródłach można więc spotkać się z informacjami o innej, równie wiarygodnej zawartości witaminy C w danym składniku.

Naturalna witamina C a syntetyczna

Naturalna witamina C dostępna w pożywieniu to z pewnością lepsze rozwiązanie wówczas, gdy mamy dostęp do świeżych produktów. Przewaga naturalnej witaminy C nad jej syntetycznym odpowiednikiem wynika z faktu, iż naturalna forma zawiera również bioflawonoidy, które biorą udział w synergii aktywującej wiele istotnych dla naszego zdrowia procesów, czego nie możemy oczekiwać od syntetyków.

Nie zawsze jednak jesteśmy w stanie dostarczać organizmowi 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C w jej naturalnej postaci (np. w sezonie jesienno-zimowym, gdy mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców będących źródłem wit. C). Wówczas suplementacja syntetyczną witaminą C może okazać się koniecznością, aby zachować zdrowie oraz wzmocnić odporność. Pamiętajmy jednak, aby wybierać preparaty z witaminę C wysokiej jakości, które bazują na naturalnych źródłach witaminy C. W okresie zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C warto przyjmować preparaty, które zawierają również inne składniki mineralne i związki pomocne w utrzymaniu zdrowia i naturalnej odporności organizmu.

Aby dostarczać organizmowi pełnowartościowej witaminy C warto sięgać po różnorodne produkty zarówno te pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Zimą sięgajmy po importowane cytrusy czy paprykę, gdyż krajowe owoce i warzywa uprawiane szklarniowo mogą zawierać znikome ilości witaminy C. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie się na zimowy sezon mrożąc owoce czy przygotowując z nich soki, które pozwolą zachować znaczną część witaminy C.