W starożytnym Egipcie słusznie był nazywany złotem faraonów i remedium na wszystkie choroby i dolegliwości. Uważano, że olej z czarnuszki kryje w sobie nieprawdopodobną moc, która potrafi wyleczyć praktycznie każdą przypadłość. Tę tezę potwierdzają współczesne badania naukowe, a czarnuszka powróciła do łask i stała się jednym z najpopularniejszych, naturalnych środków, które poprawiają stan zdrowia i urodę.



Czarnuszka – niepozorna bylina



Czarnuszka jest oleistą byliną uprawianą przede wszystkim w południowej Europie, aczkolwiek z powodzeniem rośnie także w Polsce. Dla zainteresowanych jej działaniem najcenniejsze są natomiast czarne nasiona rośliny, które poddawane są tłoczeniu, ale też mogą być stosowane w swojej pierwotnej postaci.


Olej z czarnuszki - właściwości


Dobry smak czarnuszki pozwala na dodawanie jej do potraw, z powodzeniem zastępuje ona pieprz. Odkrywając niezliczone właściwości oleju z czarnuszki należy zwrócić uwagę na mnogość substancji korzystnie wpływających na pracę naszego organizmu tak na płaszczyźnie zdrowia, jak i kondycji oraz urody. Należy podkreślić, że tylko olej z czarnuszki tłoczony na zimno ma właściwości zdrowotne. Zawiera on w sobie ponad 85 proc. nienasyconych kwasów tłuszczowych, wśród których znajduje się kwas omega -3, omega-6 oraz omega 9. W składzie oleju z czarnuszki znajdują się także sterole roślinne, antyoksydanty, biotyna, beta-karoten, witamina E oraz mikroelementy.



Zdrowotne zastosowanie oleju z czarnuszki



Od wieków olej z czarnuszki jest uznawany i z powodzeniem stosowany w leczeniu chorób związanych z zaburzeniami trawienia. Z powodzeniem radzi sobie z wrzodami, nieżytem żołądka, nadkwaśnością, wzdęciami i nieświeżym oddechem.

Jego działanie antyhistaminowe wskazuje zasadność w leczeniu astmy, zapalenia płuc i oskrzeli oraz przewlekłych chorobach układu oddechowego.  Ponadto:

  • doskonale wspomaga układ immunologiczny,
  • wzmacnia układ sercowo-naczyniowy,
  • reguluje poziom cholesterolu oraz cukru we krwi,
  • ma działanie odtruwające wątrobę i regenerujące komórki,
  • zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów i zatorów,
  • reguluje ciśnienie krwi.


Zawarty w oleju z czarnuszki tymochinon, który jest składnikiem olejku eterycznego znajdującego się w nasionach ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Naukowcy uważają, że regularne sięganie po olej z czarnuszki pomaga zapobiegać chorobom nowotworowym i skutecznie hamuje stres oksydacyjny. Jego działanie wspomaga także kuracje antygrzybicze i jest nieodzowny w bolesnym miesiączkowaniu.

Olej z czarnuszki ma działanie:

  • rozkurczające,
  • moczopędne,
  • przeciwzapalne,
  • antybakteryjne,
  • przeciwgrzybicze,
  • wzmacniające.


Olej z czarnuszki – zastosowanie w kosmetyce



Złoto faraonów jest remedium na niedoskonałości naszej urody. Szczególnie polecany jest w leczeniu cery trądzikowej, przy atopowym zapaleniu skóry czy nadmiernym wypadaniu włosów.
Chroni skórę przed promieniowaniem UV, a także ma działanie przeciwstarzeniowe. Słowem – to eliksir młodości, który powinien znaleźć swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w naszych domowych łazienkach.



Olej z czarnuszki na skórę



Aplikowanie oleju z czarnuszki na skórę sprawia, że ta staje się doskonale nawilżona, perfekcyjnie napięta i elastyczna. Wymiana standardowego kremu do pielęgnacji na olej z czarnuszki oznacza przywrócenie równowagi pH skóry, całkowite wyeliminowanie płytkich zmarszczek i zniwelowanie tych większych.

Ochronne działanie oleju z czarnuszki na skórę skupia się wokół działania na wszystkich płaszczyznach. Jego naturalne składniki doskonale chronią skórę przed działaniem promieni ultrafioletowych i łagodzą zmiany alergiczne. Można go stosować jako zamiennik kremów z filtrami przeciwsłonecznymi.

Jego potężny potencjał antybakteryjny radzi sobie ze skórą trądzikową, nadmiernie przetłuszczającą i skłonną do pojawiania się odczynów grzybiczych.
Jest on także nieoceniony w walce z rozstępami, cellulitem i skórą atopową. Mogą po niego sięgać osoby w różnym wieku, a także kobiety w ciąży.



Olej z czarnuszki na włosy



Z opinii wielu osób, które wybrały zmieniły kosmetyki na olej z czarnuszki na włosy wynika, że w wielu przypadkach zimnotłoczony eliksir pomógł rozwiązać wiele problemów. Olej z czarnuszki jest bezwzględny dla łupieżu i grzybicy skóry głowy.

Olejowanie nim włosów powoduje, że stają się one zdecydowanie mocniejsze, z kolei wykonany przy jego współudziale masaż głowy pobudzi cebulki włosów do pracy, wzmocni je i dostarczy witamin i mikroelementów. Stosowanie oleju z czarnuszki na włosy poprawia nie tylko ich wygląd, ale i kondycję. Co więcej, hamuje wypadanie włosów i wspomaga wzrastanie nowych.



Jak stosować olej z czarnuszki?



Niezależnie od tego, czy chcemy włączyć olej z czarnuszki do diety, czy też do naszej codziennej pielęgnacji warto wiedzieć, jak go stosować. W codziennej diecie wystarczającą porcją jest 1/2 – 1 łyżeczki. Należy pamiętać, że olej z czarnuszki stosuje się na zimno.
W domowej kosmetyce możemy go wcierać w wybrane partie ciała i włosów lub łączyć z maseczkami czy kremami.