Choroby serca to najczęściej występujące schorzenia XXI wieku. Zapadają na nie nie tylko osoby w podeszłym wieku, lecz coraz częściej także młodzi ludzie. Stres, życie w ciągłym biegu, chroniczne zmęczenie i dieta skomponowana z niezdrowych składników na pewno nie wpływają pozytywnie na stan naszego serca. Zamiast doprowadzać do nieodwracalnych zmian i długotrwałej, nieuniknionej przy nadciśnieniu kuracji środkami farmakologicznymi, warto odpowiednio wcześniej zadbać o swój jadłospis, tak aby zapobiegać, a nie leczyć.

Nadciśnienie tętnicze - przyczyny

Nadciśnienie tętnicze jest jedną z najbardziej „popularnych” na świecie chorób układu krążenia. Szacuje się, że dotyka ono około 30 procent dorosłych polaków, 50 procent osób po 65 roku życia i aż 10 procent młodych ludzi. Sposób odżywiania, tak samo jak styl życia, ma kluczowe znaczenie zarówno w przypadku wartości ciśnienia u osób, u których nadciśnienie zostało już zdiagnozowane, jak i u tych, którzy narażeni są na wystąpienie tej choroby.

Do najczęstszych przyczyn nadciśnienia tętniczego należy zaliczyć:

  • nadwaga, otyłość (zwłaszcza brzuszna),
  • brak aktywności fizycznej,
  • palenie papierosów,
  • nadużywanie alkoholu,
  • czynniki genetyczne.

Ryzyko nadciśnienia

Problemy z ciśnieniem krwi to jedna z częściej występujących dolegliwości związanych z układem krwionośnym człowieka. W przeciwieństwie do zbyt niskiego ciśnienia, które zwykle nie niesie ze sobą większych problemów, z długotrwałym nadciśnieniem wiążą się poważne konsekwencje zdrowotne. Ciśnienie krwi stanowi jeden z głównych wskaźników określających stan zdrowia serca. 

Nadciśnieniem nazywa się podwyższone ciśnienie w układzie naczyń wynoszące powyżej 140 mmHg w przypadku ciśnienia skurczowego i/lub powyżej 90 mmHg w przypadku ciśnienia rozkurczowego. 

Nadciśnienie - objawy

Generalnie nadciśnienie tętnicze w początkowym stadium może rozwijać się bezobjawowo. Istotnym symptomem mogą być częste bóle głowy. W przypadku nadciśnienia trwającego przez długi czas, może dojść do przerostu lewej komory serca, miażdżycy, a także do zwiększenia ryzyka zawału mięśnia sercowego, udaru czy upośledzenia funkcjonowania nerek. 

Warto również zwrócić uwagę na fakt, iż w przypadku, gdy nadciśnienie wywołane jest guzem nadnerczy, do charakterystycznych objawów możemy zaliczyć napady wysokiego ciśnienia oraz zaczerwienienie twarzy.  

Nieleczone nadciśnienie

Nieleczone nadciśnienie może prowadzić do:

  • ataku serca,
  • udaru mózgu,
  • chorób nerek.

Dlatego tak ważna jest profilaktyka. Odpowiednia dieta w niektórych przypadkach może zastępować leki, a w poważniejszych sytuacjach na pewno wspomoże działanie środków farmakologicznych.

Jak leczyć nadciśnienie

Na samym początku zgłębiania wiedzy na temat nadciśnienia i odpowiedniego menu dla osób znajdujących się w grupie ryzyka należy wiedzieć, co kategorycznie powinno się wyeliminować z jadłospisu. Alkohol, papierosy i sól to trio, które bardzo niekorzystnie wpływa na stan naszego zdrowia, nie tylko w przypadku nadciśnienia.

Problem nadciśnienia najczęściej dotyka osoby z nadwagą. Przez samo zmniejszenie wagi wartość ciśnienia tętniczego może zostać na tyle obniżona, że wdrożenie leczenia farmakologicznego nie jest już konieczne.

Dieta na nadciśnienie

Zastanawiasz się co najlepiej nadaje się w kuchni dla nadciśnieniowców? Mamy dla Ciebie kilka konkretnych wskazówek.

  1. Jedz jak najwięcej owoców i warzyw, które sprzyjają obniżaniu ciśnienia krwi. Szczególne miejsce w witaminowym szeregu zajmuje czosnek i seler, z których nie powinniśmy rezygnować.

  2. Spożywaj ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, np. łososie, makrele, śledzie czy sardynki.

  3. Ogranicz spożycie gotowych dań, które zawierają duże ilości soli, przekraczające zalecaną dzienną dawkę 5 g.

  4. Unikaj mocnej kawy i herbaty, tak samo jak alkoholu i papierosów.

Nieoceniony w walce z nadciśnieniem jest zdrowy tryb życia – odpowiednio skomponowana dieta i aktywność fizyczna. Tego typu dobre nawyki pozwalają utrzymać chorobę w ryzach. Warto również regularnie kontrolować ciśnienie krwi, ponieważ wczesne zdiagnozowanie dolegliwości pozwoli uniknąć wielu powikłań w przyszłości.